Організація  харчування

Найважливішою умовою для підтримки здоров'я, високої працездатності і витривалості людини є повноцінне і правильне харчування. Здорове харчування школярів впевнено можна віднести до одного із основних факторів розвитку дитини.

Життя учня зазнає змін вже з першого дня відвідування школи. Тому дуже важливо відразу ж організувати правильне харчування, що стане у нагоді при адаптації до нового середовища, а також закладе фундамент для формування міцного здоров'я. Недостатня кількість поживних речовин в дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології.

Дирекція Скотарівської гімназії приділяє велику увагу питанню життя і здоров'я дітей і підлітків і особливо зараз гостро постало питання про організацію раціонального шкільного харчування. Харчування має бути збалансованим. Протягом дня дитина має отримувати необхідний мінімум харчових і мінеральних речовин. Враховуючи той факт, що більшість часу діти проводять у закладі освіти, вони повинні повноцінно харчуватися.

З цією метою були розроблені основні завдання, які висвітлюють наступні питання:

  • забезпечення безкоштовним і пільговим харчуванням учнів та вихованців закладу освіти;
  • створення сприятливих умов для організації раціонального харчування;
  • зміцнення і модернізацію матеріальної бази приміщень харчоблоку освітнього закладу;
  • підвищення культури харчування;
  • забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування.

У закладі освіти організовано гаряче харчування для вихованців дошкільного підрозділу та учнів 1-9 класів. Частину коштів за харчування дошкільників і учнів 1-4 класів оплачує міська рада, частину - батьки. Харчування учнів пільгових категорій (учні з малозабезпечених сімей; діти учасників бойових дій) повністю оплачується з бюджету міської ради.

Щоденний контроль за якістю продуктів і готових страв здійснюється бракеражною комісією, що реєструється у відповідних журналах. Обов'язковим є дотримання щоденного меню, яке затверджується директором закладу. У меню учнів систематично включаються страви з м'яса, риби, молочних продуктів. Свіжа продукція надходить до їдальні невеликими партіями для щоденного використання, що забезпечує приготування сніданків та обідів належної якості.

В закладі освіти створена робоча група , яка впроваджує систему НАССР для контролю безпеки харчування, а саме аналізу небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування.

Шкільна їдальня функціонує з дотриманням санітарно-гігієнічних норм. Вона світла, простора. В їдальні є інформаційні стенди. В їдальні знаходиться куточок для миття рук. У харчоблоці закладу оновлено кухонне приладдя і комплект меблів.

         Були внесені зміни в меню: стали використовувати рецепти запропоновані шеф-кухарем Є. Клопотенко. В раціоні зменшили кількість цукру і солі, вилучили із раціону дітей сардельки. Включили нові крупи (булгур і кус-кус), фрукти, овочі. Додали в меню більше м'яса та риби.

Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати